Alta Alella, pionera en la creació del primer cava natural de la Península, inaugura el Celler de les Aus. Aquest està basat en la sostenibilitat i arquitectura orgànica respectuosa amb la natura, construït a partir de material reciclat, i està integrat a l’entorn del Parc Natural de la Serralada de Marina. Es tracta d’una nova aposta de la família Pujol-Busquets Guillén, amb el principal objectiu d’aconseguir vins naturals, purs i transparents, que reflecteixin sense maquillatge l’ànima del paisatge. És per això que en la seva elaboració no s’utilitzen sulfits i cada vi està etiquetat amb el nom de les aus que habiten a l’entorn: Puput, Merla, Bruant, Capsigrany i Tallarol. Aquesta nova modalitat de vins destaca per tenir un gust diferent, que sorprèn el paladar de tots els que els tastin.
Alfons Soldevila ha estat l’arquitecte d’aquest nou celler, ubicat a l’entrada de la finca noucentista de Can Genís i que compta amb 2000 metres quadrats dedicats exclusivament a la producció de vi natural. Segons Soldevila, els principals factors del celler de les aus són “l’ombra i el silenci”.
Un celler familiar que uneix dues generacions, la de Josep Maria Pujol-Busquets Camps i les seves filles Mireia i Georgina Pujol-Busquets Guillén. Es tracta d’un projecte de futur on s’ha traspassat el coneixement, la tècnica i l’experiència adquirida de Josep Maria durant els 40 anys dedicats al món del vi com a director tècnic en cellers de prestigi i com a professor d’enologia en vàries universitats.
FILOSOFIA
"A l’Alta Alella s’hi troba la nostra casa i és, entre les vinyes, on han crescut les nostres filles”, comenta Josep Maria. La filosofia de la família Pujol-Busquets Guillén és la recerca de l’elaboració de vins naturals, nascuda del compromís de respectar l’entorn on viuen.
Alta Alella i la seva denominació d’origen, la D.O. Alella, han estat pioners d’una tendència que comença a arrelar-se en diferents cellers de tot el món. Des dels seus inicis, aquest celler elabora vins ecològics i naturals, i està liderant amb criteris de paisatge, sostenibilitat, investigació, qualitat i salut. Fruit d’això, va néixer fa 10 anys el primer cava natural de la península, rebatejat actualment com AA BRUANT. Els sulfits són un element aliè al vi i s’afegeixen com estabilitzador i antibacterià.
“Els estàndards de qualitat havien quedat molt definits sota criteris molt homogenis. Això ha donat lloc a vins repetitius i que no parlen de la terra que els veu néixer. Però els consumidors ja han començat a valorar vins amb ànima, que transmetin la seva anyada, el factor humà i el seu territori”, destaca Pujol-Busquets Camps.
COM ÉS EL CELLER
Per a la construcció del Celler de les Aus van fer un tall a la muntanya i van aconseguir que les mateixes parets de sauló (granit arenós), es sostinguessin per si soles sense ciment ni murs de contenció. Està format per sis contenidors reciclats provinents de vaixells del Port de Barcelona i està cobert per unes malles que quedaran tapades per fulles de parra, amb el pas del temps.
Aquest celler destaca per la seva arquitectura reversible, és a dir, que tots els elements emprats al celler, com ara els bidons o els contenidors, són transportables. Per tant, es poden desplaçar en el cas que fos necessari, i el terreny quedaria com abans. D’aquesta manera, Soldevila ha previngut al màxim la contaminació de la zona.
Preservar l’hàbitat natural
El Celler de les Aus compta amb un abeurador dissenyat per l’ornitòleg i enginyer tècnic Jordi Ribas Mares (especialitzat en el comportament dels ocells; enginyeria i creativitat aplicades a la conservació de la natura) amb la col·laboració de Mireia Pujol-Busquets, biòloga.
Una de les tècniques més importants de l’agricultura ecològica és la de mantenir l’equilibri de la natura i que els insectes o animals, que podrien suposar una plaga, estiguin controlats pels seus depredadors. L’abeurador té la funció de facilitar el bany i l’aigua per a hidratar-se a nombroses espècies d’ocells que tenen el seu hàbitat a les vinyes i als boscos de l’entorn. Aquests ocells són depredadors d’insectes o de plantes que podrien esdevenir una amenaça per a la vinya i són els encarregats de mantenir l’equilibri.
EL PROCÉS D'ELABORACIÓ QUE ES SEGUEIX
El vinyer de Can Genís es distribueix en quatre hectàrees d’elaboració de vins naturals:
- 3 d’elles destinades al cultiu de la Pansa Blanca (Xarel·lo), que dóna lloc al cava AA BRUANT i al vi blanc AA TALLAROL.
- 0.5 hectàrees de Pansa Rosada (Xarel·lo rosa) per al cava AA CAPSIGRANY.
- 0.5 hectàrees de Mataró (Monestrell), que dóna lloc al negre AA MERLA i al dolç AA PUPUT.
Es realitza la poda en verd i la verema és avançada per a la varietat de Pansa Blanca i tardana per la Mataró. És raïm amb una salut impecable, triat i separat un a un, tant a les vinyes com al celler.
La vinificació està exempta de sulfits o cap altre component químic que s’afegeixi per a la seva conservació. A més, pel que fa al cava, s’aplica un mètode ancestral caracteritzat per no afegir sucres i el tiratge es realitza amb el sucre natural del raïm. Per a la segona fermentació, tan sols s’utilitzen llevats neutres de Champagne.
ALELLA, UNA DENOMINACIÓ D’ORIGEN A L’AVANTGUARDA DELS VINS NATURALS
La regió D.O. Alella és molt més que vins i cellers. En ple litoral mediterrani, és la denominació més petita d’Espanya. Vuit elaboradors es distribueixen les 300 hectàrees de terreny de producció de la zona -17 de les quals pertanyen a Alta Alella-, i que s’assenten sobre un sòl sorrenc d’origen granític que, unit a les poques precipitacions i a l’alta concentració d’humitat, proporciona al vi una bona acidesa, mineralitat i frescor.
Al segle XX, Alella era el centre d’estiueig de la burgesia catalana. El vi s’elabora a la zona des del temps dels romans (segle III aC) i, en els seus inicis, va ser controlat per les famílies de Barcino, que subministraven inclús a la Cort d’Aragó. Van ser els primers blancs embotellats de renom i van arribar al seu màxim esplendor durant els segle XIX i inicis del XX, època on els vins i caves d’Alella van ser considerats els preferits per la burgesia barcelonina.
Mireia Pujol-Busquets Guillén, filla de Josep Maria Pujol-Busquets Camps, és Export Manager i part de l’equip tècnic d’Alta Alella i el Celler de les Aus. Llicenciada en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, Postgrau en Gestió i Direcció d’Empreses Vitivinícoles en la mateixa universitat i Màster en Agricultura Ecològica per la Universitat de Barcelona, Mireia ha crescut paral·lelament a l’Alta Alella i té una àmplia experiència en el sector vitivinícola, tant en agricultura ecològica com en bio-dinàmica.
Josep Maria Pujol-Busquets Camps és propietari i director tècnic d’Alta Alella. Llicenciat en Enologia per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, Enginyer Tècnic en Indústries Agrícoles per la Universitat Politècnica de Barcelona i Màster en Enologia per la mateixa universitat, Pujol-Busquets ha treballat de Director Tècnic en diverses empreses del sector, entre les quals destaquen Parxet o Marquès de Monistrol. També ha exercit la docència com a professor d’enologia, enotècnia i gestió d’empresa en el Màster d’Enologia Innovadora en la Facultat de Farmàcia del País Basc, a la Facultat d’Enologia de la URV de Tarragona i a l’Escola Superior d’Agricultura de la Universitat Politècnica de Barcelona. Amb aquesta àmplia i reconeguda trajectòria, Josep Maria, segur i experimentat, va decidir lliurar-se en cos i ànima al seu propi projecte, Alta Alella.
ALTA ALELLA
Facebook: @Alta Alella-Cava Privat
Twitter: @ALTAALELLA
Instagram: @altaalella
Facebook: @Alta Alella-Cava Privat
Twitter: @ALTAALELLA
Instagram: @altaalella
No hay comentarios :
Publicar un comentario