Entradas destacadas

ZUU: inédita cena con espectáculo en Barcelona

sábado, 22 de junio de 2013

La cuina de l'Hotel Balneri Vichy Catalán presenta "La cuina dels cartells modernistes"


A finals de maig es va presentar al Restaurant Gaig de Barcelona La cuina dels cartells modernistes, el nou llibre dels cuiners Carles Gaig (1 estrella Michelin) i David Heras, xef del restaurant Delicius de l'Hotel Balneari Vichy Catalán. El llibre també compta amb la col·laboració inestimable del crític i historiador Daniel Giralt-Miracle, autor del pròleg i de tots els textos explicatius que acompanyen els 30 cartells inclosos a l'obra. El llibre l'ha editat Galerada amb la col•laboració del Grup Vichy Catalán.

La Cuina dels cartells modernistes proposa un interessant diàleg artístic i culinari entre el cartellisme modernista de finals del segle XIX i principis del XX i la cuina contemporània (a cavall entre la cuina tradicional i la cuina d'autor) que practiquen aquests dos mestres del fogons. Cada cartell té una resposta en forma de plat, de creació gastronòmica. Es tracta, en definitiva, d'explicar el cartellisme modernista –una manifestació important del nostre art i la nostra cultura– aprofitant l'art culinària dels nostres grans cuiners.

Els dos cuiners, que pertanyen a generacions diferents, presenten en aquest llibre trenta creacions culinàries elaborades a partir de trenta cartells modernistes escollits pel prestigiós crític d’art Daniel Giralt-Miracle. Gaig i Heras elaboren un discurs culinari que té com a base l'obra d'artistes modernistes de la talla de Ramon Casas, Alexandre de Riquer, Alphons Mucha, Antoni Utrillo, Rafael de Penagos, Leonetto Capiello o Xavier Nogués, que en el seu dia van concebre els cartells propagandístics de moltes marques de renom (algunes de les quals encara perduren).




Aquests precursors de la publicitat moderna, van signar fa més d'un segle petites obres d'art que contenen referències explícites a aliments o begudes, i que ara han inspirat plats plenament contemporanis que porten el segell inconfusible de Carles Gaig i David Heras.

Com explica Giralt-Miracle en el pròleg del llibre, avui "que la publicitat és omnipresent als nostres espais públics, es fa difícil d'entendre l'impacte que el cartellisme va tenir fa més d'un segle. Però certament el cartellisme va aparèixer amb empenta i va incidir amb força en la vida quotidiana dels ciutadans, no solament per la novetat que suposà, i per la repercussió comercial que es buscava, sinó també perquè ajudà a ampliar la incidència de l'art en la societat".

Avui, en canvi, en plena època de saturació publicitària, pren força a nivell social un altre art, el culinari. La nostra cuina tradicional cerca el reconeixement de patrimoni immaterial cultural de la humanitat, i els nostres grans xefs han situat la cuina d'autor en el cim del món amb les seves creacions irrepetibles. Un cop més art i cultura caminen plegats de la mà cap a un horitzó ple de noves possibilitats i sorpreses.

Grup Vichy Catalán, mecenes de la cultura
La cuina dels cartells modernistes és el quart volum de la sèrie iniciada l'any 2005 amb Santi Santamaria entre llibres i fogons i seguida amb Deu menús per a un concert: la cuina de la música de Joan Roca (2008) i Grans plats per a trenta obres mestres de la pintura de Xavier Pellicer (2009).

Aquesta col·lecció sempre ha intentat agermanar la cuina (un dels nostres bens culturals immaterials més preuats) amb la cultura amb majúscules, en les seves diferents manifestacions. El llibre del recordat Santi Santamaria, ens va apropar a través de les seves receptes als llibres que han marcat la literatura catalana de la darrera centúria, des del Canigó de Jacint Verdaguer al contemporani Pa negre d'Emili Teixidor. El d'en Joan Roca va apropar la cuina a la música, amb deu menús inspirats en fragments musicals de genis com Mozart, Bach o Beethoven, i el d'en Xavier Pellicer va establir un diàleg gastronòmic amb trenta obres mestres de la pintura universal (Goya, Van Gogh, Leonardo...). Tot un luxe.

Tots els títols de la col•lecció s'han editat amb la col•laboració del Grup Vichy Catalán. La trajectòria empresarial del Grup Vichy Catalán sempre ha anat lligada a la salut i a la qualitat. Les seves aigües sempre han gaudit d'unes especials propietats mineromedicinals. El Grup, però, també s'ha caracteritzat sempre pel seu suport a la cultura. Les etiquetes d'alguns dels seus productes més emblemàtics s'han embellit amb l'obra de diversos artistes de renom internacional i també han servit per homenatjar a la cultura i a alguns dels seus representants més il·lustres. Alguns dels cartells del llibre que avui es presenta també fan referència a les seves aigües i el seu logotip històric és un disseny cent per cent modernista.

El Grup a més, desenvolupa una intensa activitat de promoció social de la cultura de l'aigua. Per aquest motiu durant els últims vint anys ha recolzat incondicionalment el món de la cuina, la gastronomia i la restauració i s'ha distingit en el patrocini d'innombrables actes culturals i socials. La promoció constant i incansable de la cultura de l'aigua en tots aquests àmbits ha generat unes sinergies positives envers l'aigua mai vistes: actualment els xefs més importants del país destaquen la importància de treballar amb aigües de primera qualitat per elaborar les seves creacions culinàries.

Títols com "L'aigua a la cuina del futur", "Aigua, l'art del bon menjar" o les col·leccions "Nova Cuina Catalana" i "Nova Cuina Espanyola" no haurien vist la llum sense la sensibilitat i el patrocini del Grup Vichy Catalán, que també ha impulsat la Confraria Gastronòmica de l'Aigua, una associació que té entre els seus objectius principals l'estudi i la pràctica de la gastronomia de l'aigua i defensar la bona cuina.

No hay comentarios :

Publicar un comentario