Entradas destacadas

ZUU: inédita cena con espectáculo en Barcelona

viernes, 3 de julio de 2015

Catalunya nomenada Regió Europea de la Gastronomia 2016


Catalunya va ser reconeguda ahir dijous com a Regió Europea de la Gastronomia 2016. Es tracta d’una distinció impulsada pels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i d’Empresa i Ocupació (DEMO), a través de l’Agència Catalana de Turisme, conjuntament amb entitats, agents i personalitats del país. 

La cerimònia de lliurament va tenir lloc a La Pedrera i va estar presidida pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, acompanyat pel secretari general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Josep Maria Elorduy i Vidal. A més, va comptar amb la presència de distingits representants del món de la Gastronomia i el Turisme. Precisament, va ser Iñaki Gaztelumendi, Director Tècnic del Fòrum Mundial de Turisme Gastronòmic, qui va fer entrega d’aquest reconeixement al conseller Puig, que va sentir-se “molt emocionat i orgullós per aquest reconeixement que suposa un repte i una responsabilitat”. A més, va destacar que “ajudarà a consolidar-nos com un país que sap fer de la seva gastronomia un element de generació de riquesa, valor afegit i orgull”

Per la seva banda, la xef Carme Ruscalleda, nomenada ambaixadora de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia, va destacar que “som un país ple d’oportunitats perquè la creativitat està en l’ADN de Catalunya” i va incidir en el fet que la nostra tradició culinària procedeix de fa molts anys i que “ens mantindrem si fem un treball ben fet, i si cuidem el talent i la qualitat”

QUÈ IMPLICA AQUEST TÍTOL 
Amb aquest reconeixement, es posa de manifest que la gastronomia és l’herència cultural de Catalunya i que, actualment, la cuina catalana està liderant la gastronomia internacional. L’objectiu principal, per tant, és fomentar els productes alimentaris i la gastronomia catalanes com elements essencials de la identitat del país, així com agents claus en la promoció turística de Catalunya. 

Durant el llarg del proper any, es pretén promocionar la menció entre la ciutadania catalana i també entre les organitzacions que treballen en l’àmbit general de la gastronomia (salut, educació, sostenibilitat, innovació, etc), a través de canals propis, així com altres mitjans a l’abast. 

“Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016” és un projecte viu que pretén ser el més inclusiu possible, amb entitats, agents i persones del país que treballen per promoure la gastronomia de la casa. El sector agroalimentari i gastronòmic català avarca un ampli teixit d’iniciatives, produccions i elaboracions agroalimentàries de qualitat, fires i mercats, rutes i experiències turístiques, etc. i també centres de recerca i formació, equipaments, organitzacions professionals i altres associacions. Aquest guardó vol contribuir a sumar esforços entre totes aquestes iniciatives i agents, enfortir i consolidar el marc de col·laboracions i donar-los-hi major visibilitat tant a Catalunya, com a la resta d’Europa i al món

SOM TERRA, SOM MAR, SOM GASTRONOMIA 
Catalunya posarà principal atenció a la relació entre els productes agroalimentaris locals, la cuina i el paisatge, com a elements interconnectats i vectors de la identitat i el desenvolupament sostenible d’un territori, posicionant alhora el territori català com a destinació turística enogastronòmica. 

El propòsit és compartir coneixements i experiències amb els altres socis participants a la Plataforma “European Regions of Gastronomy”. Entre les entitats que han signat el document d’adhesió, que dóna suport a la menció, hi ha el Conselh Generau de la Val d’Aran, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona, l’Observatori de l’Alimentació de la UB, Turisme de Barcelona, Slow Food Barcelona, Fundació del Parc Científic i Tecnològic de Universitat Rovira Virgili, l’Associació Catalana per al Temps Lliure i la Cultura, l’Associació Catalana d’Agències de Viatges Especialitzades, la Federació Catalana de Carnissers i Cansaladers-Xarcuters, el Patronat de Turisme de Girona, l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, i l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida. 

“És la primera vegada que s’atorga aquest reconeixement, i per Catalunya és una oportunitat encapçalar la llista de Regions Europees de la Gastronomia”, va destacar Pere Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Ocupació. 

Per la seva banda, Joan Girona, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va posar especial èmfasi en el fet que “som un país amb uns productes de gran qualitat i una indústria agroalimentària excel·lent i la cuina és l’aparador on exposar aquestes excel·lències i que aquest reconeixement ens ha de permetre seguir progressant en un futur”

MILLORAR LA QUALITAT DE VIDA EN LES REGIONS EUROPEES 
La Regió Europea de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per una plataforma de regions europees i administrada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). A través de la promoció de les cultures alimentàries i l’estímul de la innovació gastronòmica, el seu objectiu és estimular, recopilar i difondre el reconeixement per obtenir una millor qualitat de vida en les diferents regions europees

El títol “Regió Europea de la Gastronomia” s’atorgarà a 2-3 regions de la xarxa cada any que, conjuntament o per separat, desenvoluparan un sòlid programa d’esdeveniments i col·laboracions. En aquest sentit, ajudarà a assolir visibilitat, viabilitat, cohesió social i sostenibilitat

D’aquesta manera, amb aquest guardó es vol donar a conèixer les diferents cultures alimentàries, estendre l’educació per a una millor salut i sostenibilitat, i fomentar la innovació gastronòmica. El mitjà per fer-ho serà a través d’esdeveniments i una plataforma d’intercanvi de coneixements amb el suport de les institucions europees. 


No hay comentarios :

Publicar un comentario